digitalno vodena tekstilna svetila
digitalno vodena tekstilna svetila

 

Uporaba tekstila je od nekdaj del človekovega vsakdana. Zdi se, da je začetek izgon iz raja in sta bila nagca Adam in Eva prisiljena s figovim listom pokriti svojo goloto. No, nisem čisto prepričana, da so tam zametki umetelnosti tekstila , mode ali interierja. So pa bile strele, ogenj in svetloba pomemben dejavnik že veliko prej, preden se je človek začel oblačiti, izdelovati preproge, se pokrivati z ročno izdelanimi pregrinjali in zastirati okna z zavesami. Od tistih preprostih tekstilnih izdelkov za vsakodnevno uporabo in kresilne gobe, bakel, sveč in žarnice, je človeška domišljija prerasla takrat predstavljivo. Izvirnost tekstilne umetelnosti in svetloba kot načrtovana osvetlitev, katero na klik prižgemo ali ugasnemo, nas navdušujeta na vsakem koraku.

dizajnirana osvetlitev Intra lighting
dizajnirana osvetlitev Intra lighting

Namreč, tekstilna dekoracija in domišljena svetloba v bivalnem prostoru soustvarjata atmosfero ugodja. Vsak medij zase je pomemben gradnik udobja intimnega ambienta, ki ga uporabnik takoj začuti. S sodelovanjem oba medija  pridobita, saj drug drugemu razkrivata nov obraz in svež potencial. Možnosti je veliko, vse je odvisno od domiselnosti svetlobno-tekstilne harmonije. Primerno izbran tekstilni material in ustrezna osvetlitev dajeta očarljive igrive efekte svetlobe in senc . Ustvarita nov prostor. Lastnosti, kot so tekstura, barva in odbojnost leska šele v stiku z lučjo zares zaživijo. Dizajnirana svetloba in tekstilna dekoracija drug drugega oplemenitita in ustvarjata magijo bivalnih pokrajin. Nekatere inštalacije so zares pravljične, ob teh čarobnih, dih jemajočih svetilih studia Drift se počutim kot Alica v čudežni deželi. Ti umetniki so uspeli s tehnologijo, tekstilom in svetlobo poustvariti fenomen narave .In dali ljudem nekaj tako preprosto lepega, kot je odpiranje in zapiranje cvetov- svetil   https://www.youtube.com/watch?v=jhUIFldl7h8

svetlobno tekstilna inštalacija Ines Drole Nanda

Narava  je večen vir inspiracij tudi zame in skozi tekstilni medij podajam njeno izvorno lepoto. Moja umetelna tekstilna kreacija ‘Parfum pomladi’ in dizajnirana svetloba je na ogled v svetlobnem salonu Intra lighting. VABLJENI! vsak delovni dan od 9h-16h, stavba Diamant, BTC, Ljubljana.

Dodaj odgovor

Close
Close
Sign in